Lurer du på hvordan mobilbetaling fungerer? Enkelt og grei betaling med mobilen. Her kan du se fordeler og ulemper med mobilbetaling.
Slik fungerer mobilbetaling
Inntil 2014 var mobilbetaling fortsatt på forsøksstadiet i Norge, med få pilotprosjekter og få banktjenester som samarbeidspartnere og enda færre butikker med terminaler til mobilbetaling. Nå kan du betale enkelt og greit med mobil mange steder. Utviklingen har gått veldig fort, og det er greit å vite hvordan mobilbetaling egentlig fungerer.
For å kunne betale med mobilen, må du ha smartphone, og det finnes app-løsninger både til android- og applekunder. Mobilbetaling finnes i to versjoner – der du overfører penger til andre privatpersoners konto, og der du bruker mobilen som betalingsmiddel på butikken. Da har du i prinsippet kredittkortet ditt i mobilen.
Med mobilbetaling på butikken skal du bare sveipe mobilen over betalingsterminalen. Du kan velge om du vil ha pinkode til betalinger under 200 kroner. Du skal ha pinkode til alle beløp over 200 kroner, og ved høyere forbruk enn 600 kroner om dagen. Sikkerhetsløsningene er forskjellige fra aktør til aktør, men risikoen for missbruk eller svindel ses å være svært liten.
Skal du betale inn penger på en annen privatpersons konto, har de forskjellige aktører på markedet varierende løsninger, men dette inngår også i mobilbetalingsappene. Du skal vanligvis ha tilgang til nett for å kunne innbetale på andres konto.
Flere store finansaktører har allerede mobilbetaling, hvor Valyou er en av de som fort ble store, men som nå har gitt seg. mCash og mobilepay er løsninger i stor vekst, og nye kommer til i raskt tempo. Mobilbetaling på butikken er også avhenging av at butikken har terminaler til berøringsfri betaling. Mobilbetaling bruker nemlig samme teknologien. Det fungerer slik at mobilen og betalingsterminalen kan kommunisere uten å være i direkte kontakt med hverdandre.
Dette foregår gjennom NFC-teknologi – near field communication – som gjør det mulig å kommunisere uten direkte kontakt gjennom chip eller magnetstripe. Det er den samme teknologien som brukes til kollektivt reisekort og andre adgangskort.
Fordeler med mobilbetaling
Du slipper å ha med deg kort og kontanter. Skal du på loppemarked, betale til speidernes lotteri eller sportsklubbens innsamling, gjør du det enkelt og greit med mobilbetaling. Du får også digital kvittering, og slipper å ha papirkvitteringer liggende på innkjøpene dine.
Du kan oppleve problemer med mobilbetaling i noen terminaler, og siden mobilbetaling er såpass nytt, kan du dessverre ikke regne med at du kan bruke det overalt. Dessuten er mobilbetaling avhengig av at du har strøm på mobilen, og i noen tilfeller adgang til nett.
Slik sikrer du mobilbetaling med kredittkort
Flertallet betalingsapper til mobilen kan du knytte penger til på flere måter, enten via bankkonto, mobilkonto eller kredittkort. De fleste betalingsappene har veldig høy sikkerhet, men du kan likevel risikere å miste mobilen din. Da er det lurt å ha tilknyttet en betalingsmåte, der du mister færrest mulig penger, om noen skulle missbruke mobilbetalingen din.
Dette gjøres enkelt og greit ved å tilknytte kredittkortet ditt til betalingsappen. Da går betalingen via kreditten din, og det blir ikke tatt ut penger fra brukskontoen din i banken. Slik kan du alltid sjekke om betalingene dine fra mobilbetaling stemmer på kredittkontoen din, før du betaler for kredittkortet. Er det da noen betalinger som ikke stemmer, rekker du å stoppe dem, før du mister penger.