Plastisk kirurgi endrer utseende permanent

Alle forandrer på utseende gjentatte ganger gjennom livet. Det starter veldig tidlig i oppveksten, og forandringer kan være både spontane og planlagte.

Plastisk kirurgi

Noen er midlertidige, mens andre endringer er mer permanente. Tatoveringer og operasjoner som går inn under plastisk kirurgi, er av de permanente endringene man gjør.

Midlertidige forandringer som for eksempel endring av hårfarge, er noe som gjøres oftere enn de permanente.

Hva slags typer endringer av utseende er det vi ofte foretar oss? Noen eksempler er:
  • Plastisk kirurgi
  • Hårfrisyrer og hårfarger
  • Tatoveringer
  • Hull i ørene og andre typer kropps persing
  • Tannbleking og endring av tanngarden
  • Trening og kroppsbygging

Kjønnsskifteoperasjoner og behandlinger med blant annet hormoner er absolutt en endring av en persons fysiske utseende, men er fremdeles noe helt annet.

Gjentatte endringer

Hårfrisyren vår er noe vi endrer gjentatte ganger, og ofte flere ganger i året. Det er forholdsvis enkelt, og man kan gjøre mye selv hvis man har mage til det.

plastikk-kirurgi

Vi er også spontane når det kommer til håret og kan mange ganger gjøre ting man senere angrer.

Nå er det jo egentlig ikke så farlig med håret for det vokser etter hvert ut igjen. Sånn er det derimot ikke med plastisk kirurgi, man har ingen angrefrist og det skal være umulig å gjøre et slikt inngrep som en impulsiv handling.

Regelverk skal hindre dårlige og impulsive valg

Det finnes visse regler som er ment for å beskytte oss selv mot å ta livsendrende valg når det gjelder egen kropp. Disse lovene berører for det meste ting som for eksempel tatoveringer og plastisk kirurgi.

Når det gjelder tatoveringer så har man innført aldersgrense slik at man ikke ved et innfall som 13 åring, skal kunne måtte leve med konsekvensene resten av livet. Noen får fremdeles tatoveringer i kanskje litt for ung alder i utlandet der regler ofte er færre og lettere å omgås.

Plastiske operasjoner er nok det mest inngripende en kan gjøre ved endringer av utseende. Her i landet er det aldersgrense for å få utført alle typer plastisk kirurgi, i tillegg til at man må møte til obligatorisk konsultasjonstime.

Det er selvfølgelig forskjell på hva slags inngrep som gjøres innen plastisk kirurgi, og hvor store endringene i utseende faktisk blir. Fettsuging gir en mindre inngripende endring enn hva for eksempel en neseoperasjon eller en brystoperasjon.

implantater i bryst

Ved innlegg av implantater i bryst eller rumpe kan reverseres med nye operasjoner, men en neseoperasjon er permanent.

Hvorfor er regelverket rundt plastisk kirurgi så strengt?

Av flere viktige årsaker så er regelverket på plass her i landet for pasientenes beste. Man skal ikke glemme at inngrep utført innen plastisk kirurgi, fremdeles er operasjoner.

Med operasjoner og narkoser så er det like mange risikoer selv om inngrepet gjøres for å utbedre utseende og ikke av medisinske grunner. Mange glemmer nok at man snakker om operasjoner, og tenker nok mest på sluttresultatet. Ofte realiseres drømmer som en har ønsket å gjennomføre i lang tid.

Impulsive og spontane valg når det kommer til plastisk kirurgi i Norge er nesten umulig. Man må som nevnt tidligere møte kirurgen til en konsultasjonstime.

Der diskuteres det man ønsker å få gjort og kirurgen kommer med innspill på hva som kan gjøres og hva som kan forventes av et realistisk resultat. Deretter settes det opp en operasjonstid og dette vil som regel være litt ute i tid. Det er sjeldent at man opereres i løpet av få dager etter konsultasjonstimen.

En annen oppgave kirurgen har under dette første møtet, er å vurdere pasientens psykiske helsetilstand. Hvis kirurgene oppfatter personen som ønsker operasjonene som psykisk ustabil eller med nedsatt psyke, så skal de avstå fra å utføre operasjonen.

Å unngå spontane og impulsive endringer

Har man langt hår og plutselig føler behov for forandring og ber frisøren klippe håret kort, kan man felle bøttevis med tårer i dagene etter. Angrer man så vil man kanskje gråte noen tårer, men håret vokser etter hvert ut igjen.

Har en derimot sett for seg drømmenesen og legger seg under kniven for å oppnå dette, kan konsekvensene få alvorlige følger. En neseoperasjon er kanskje en av de operasjonene innen plastisk kirurgi som endrer mest med utseende ved minst forandringer.

Bare en ørliten endring av nesen kan endre hvordan en oppfatter hele ansiktet. Det er svært lite rom for feil og ingen muligheter for å få tilbake den gamle nesen hvis man angrer. Angrer man på en neseoperasjon så er det absolutt ingen vei tilbake.

Derfor vil det alltid være lurt å forsikre seg at personer som søker plastisk kirurgi, ikke tar det som følge av impulsive avgjørelser eller på feilaktig grunnlag.

Eksempler på dette er:

  • Ønsket om å etterligne et idol.
  • Strever med psykiske lidelser som påvirker beslutningsevnen.
  • Ønsker plastisk kirurgi for å følge trender.
  • Beslutningen stammer fra andres synspunkter og ikke ens egne.

Kilde: https://avivahelse.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *