VPN er et av tiårets mest populære buzz-ord. Forkortelsen, som står for Virtual Private Network, kan også benyttes for norske Virtuelt Privat Nettverk.
Et VPN høres i teorien ut som en noe komplisert teknologi, men det finnes enkle forklaringer der ute som kan gi deg et godt innblikk i hva dette egentlig er.
Når du navigerer rundt på nettet, så er det gjennom din server og IP-adresse. IP-adressen er som et mobilnummer, og enhver annen person kan identifisere deg basert på dette. Med et VPN benytter du deg dog i stedet av andre individer sine IP-adresser, slik at din identitet blir skjult.
Det kanskje nyttigeste bruksområdet for oss nordmenn i henhold til VPN er å komme rundt såkalte geoblokkeringer. Er vi for eksempel på ferie i utlandet, så kan vi koble oss opp på et VPN, altså da en norsk server med norsk IP-adresse, ”late” som vi er i Norge, og se på innhold på for eksempel NRK uten blokkeringer.
VPN i utlandet
Det er nettopp det ovennevnte eksempelet som er det mest populære i bruken av VPN. Enda viktigere er nok tjenesten for utenlandsstudenter enn de som bare er på ferie. Mindre videoer i nettavisene, innhold på YouTube, og selvfølgelig nevnte NRK er bare noen få av nettsidene som inneholder geoblokkeringer.
Om du er i utlandet, spesielt over lengre tid, så ønsker du nok tilgang til de norske TV-seriene spesielt. Det er fort gjort å savne hjemlandet, men ved å høre på norsk en gang imellom i disse seriene, så blir savnet noe mindre. VPN gir deg muligheten for å få tilgang til alt norsk innhold fra utlandet også.
VPN fra Norge
Det er derimot ikke bare i utlandet at vi nordmenn opplever geoblokkeringer. Om vi er her hjemme i Norge, så opplever vi det motsatte – nemlig at innholdet i utlandet er blokkert. Det finnes mange land der ute med spennende serier, og blant annet har andre land sine versjoner mange flere serier og filmer på Netflix.
Her er nok det beste eksempelet Netflix, der tjenesten i USA blant annet flommer over av filmer og TV-serier vi ikke får tilgang til her i Norge.
Sitter du derimot i Norge med et VPN som er koblet opp mot en amerikansk server, så kan du komme deg rundt geoblokkeringen og se på USA versjonen av Netflix.
Det er dog ikke bare USA som har et godt utvalg. VPN tjenester spenner som oftest over majoriteten av verdens større nasjoner. Dermed får du tilgang til et bibliotek fullt av innhold. Det finnes for eksempel tilfeller der meget populære serier blir tatt ned av Netflix i Norge, USA, og andre store markeder, men kanskje beholdt i et land som Belgia for eksempel.
Dessuten er det selvfølgelig ikke bare Netflix og andre streamingtjenester du kan nyte bruken av et VPN ved. Også nyhetssider, nettspill, casino, og mange andre tjenester der ute blir påvirket av geoblokkeringer. Med et VPN er ikke dette lenger noe du skal bekymre deg for.
VPN under autoritære regimer
Land som Kina og Russland har over lang tid blitt kritisert for sin måte å sensurere internettet på. Blant annet har sider som Facebook og YouTube blitt sterkt sensurert, og til tider blokkert fullt ut. Det er derfor bruken av VPN faktisk er aller høyest i nettopp disse to landene på verdensbasis.
VPN er med andre ord en aldri så liten portal til frihet. Under autoritære regimer kan dessuten overvåking være en frykt, så det er ikke bare geoblokkeringen disse menneskene kan nyte av. Med VPN, så forhindrer individer i disse landene at regjeringen kan se hvilke filmer befolkningen koser seg med på nett!
Gratis eller betalt VPN?
Om du skal benytte deg av et VPN for å unngå geoblokkeringer i streamingtjenester, så er valget mellom gratis og betalt VPN helt essensielt for deg. Selv om en gratis tjeneste nok kan friste, og dessuten kan være verdt et forsøk, så er det verdt å bemerke at disse ofte er meget sakte.
I praksis innebærer dette at en neppe vil nyte å se sin favorittserie med konstant lagging. Derfor er det å anbefale å gå til innkjøp av en betalt VPN tjeneste, slik at du får den tilgangen til innholdet som du ønsker, men også med den hastigheten som vanligvis kreves av streamingtjenester.
Det kan derimot være verdt det å gi en gratis tjeneste en aldri så liten sjanse, bare for å se om den duger. Tross alt er det verste som kan skje at den blir for treg for deg. Da går du bare til innkjøp av en av de mange anbefalte VPN-tjenestene der ute.
VPN for mobile geoblokkeringer
For nordmenn er det utallige applikasjoner som er geoblokkert både i App Store og Play Store. Dette kan for eksempel være noen av våre favorittspill. Benytter du deg av et VPN, så kan du laste ned disse applikasjonene fra for eksempel den amerikanske versjonen av App Store.
Dessuten er mobilen en kjent kompanjong når vi er på ferie, og det er derfor viktig å også ha et VPN på denne, da datamaskinen neppe blir brukt stort. Kanskje ønsker vi å lese nyhetene, se et par norske videoer, eller lignende. Da er VPN på mobilen uvurderlig, og dette er noe de fleste tjenester tilbyr.
VPN takler geoblokkeringer en gang for alle
Om du noensinne har opplevd en geoblokkering, så vet du akkurat hvor frustrerende dette er. Kanskje er du en av de mange som har sett reklamene før videoen du skulle se, og ventet i spenning, kun for å oppleve at tjenesten sier at innholdet er utilgjengelig der du oppholder deg.
Enten det ovennevnte eksempelet er en liten video, en TV-serie, et mobilspill, en nyhetsartikkel, eller andre ting som er offer for geoblokkering, så kan du med et VPN se akkurat det du ønsker deg, når du ønsker å se det.
Dette gjelder både her i Norge for å se utenlandsk innhold, så vel som når vi er i utlandet og ønsker å se norsk innhold. Et VPN er rett og slett en optimal løsning for å unngå geoblokkeringer!